SAVEZ ZA SPORTSKI RIBOLOV NA MORU CRNE GORE

Osnivanje prvih sportsko ribolovnih organizacija u Crnoj Gori

O sportskom ribolovu na moru u Crnoj Gori u prvim godinama poslije II svjetskog rata nema mnogo pisanih dokumenata. Zna se da je odmah nakon II svjetskog rata, tačnije 1947. godine u Tivtu  formiran klub jedreličara i ribara, koji je potrajao do 1951. godine, kada se uvidjelo da jedreličari i ribari ne mogu zajedno funkcionisati. Novonastalo udruženje ribara prestalo je da radi 1956. godine. Iz zapisnika o osnivanju Brodarskog društva „Jugole Grakalić“iz Herceg Novog, na sjednici inicijativnog odbora, decembra 1947.godine, zapisano je da je sastanku prisustvovao  i predsjednik Ribarskog saveza Crne Gore Vaso Kršanac, bez podataka da je osnivačkim aktom bio obuhvaćen sportski ribolov na moru. Tek 1955.godine je osnovana sekcija za sportski ribolov u okviru Brodarskog društva. Za rad sekcije bio je zadužen Božo Terzović, a glavna aktivnost bila je prodaja dozvola za sportski – rekreativni  ribolov. Slično je bilo i u drugim gradovima. Tako je svojevremeno Nikole Palunko iz Budve, pokazivao dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov iz 1955. godine. Dozvole je distribuirao Savez sportskih ribolovaca Jadrana, koji je bio osnovan 29.03.1953.godine u Splitu, pa se sa sigurnošću može kazati da je osnivanje ovog Saveza imalo odraza i na kakvo takvo organizovanje sportsko-ribolovnih organizacija i u Crnoj Gori.

Osnivanje Saveza

Promjenom uslova u ribolovu na moru (inspekcijski nadzor i oštrije sankcije), bile su povod za većom potražnjom dozvola za sportsko -rekretivni ribolov. Sportsko ribolovna društva su iste obezbjeđivale kod zakonom ovlašćenog organa za distribuciju dozvola, Saveza za sportski ribolov na moru i podvodne aktivnosti SFRJ. Brojnost sportsko ribolovnih društava i problemi komunikacije sa ovim Savezom su bili razlog za užurbano osnivanje Republičkog saveza u Crnoj Gori. Traženo je od KPA „Bokelj“, kao najorganizovanijeg kluba, da organizuje osnivanje republičkog udruženja sportskih ronilaca i ribolovaca. Komunikacija se obavljala preko Nikole Nina Tošića, predsjednika KPA „Bokelj“, inače upravnika pošte u Herceg Novom. Nikola je preuzeo obavezu izrade osnivačkih akata i obavještavanja sportskih ribolovnih i ronilačkih društava o pripremama za održavanje osnivačke skupštine. Pošto je prethodno bio utvrđen termin održavanja državnog prvenstva u brzinskom ronjenju i plivanju perajama u Herceg Novom (3/4.07.1971.godine) dogovoreno je da se osnivačka sjednica Skupštine održi 03.07.1971.godine, te da će u radu iste učestvovati i predsjednik Saveza SFRJ admiral Josip Černi.
Od osam pozvanih organizacija sportskih ribolovaca i ronilaca, na sjednici su se pojavili samo delegati iz tri organizacije, predstavnici Ratne mornarice i vlade Republike Crne Gore, te gosti iz BD „Jugole Grakalić“ i Saveza SFRJ:

  • KPA „Jug“ iz Bara: Miodrag Miković, Ilija Vuković i Slobodan Ružić.
  • SRD „Škombar“ iz Krašića: Petar Slavović, Toni Petković i Francisković
  • KSRR „Jugole Grakalić“ (bivši KPA “Bokelj”) iz Herceg Novog: Nikola Tošić, Krsto i Danilo Mitrović
  • VPS „Kumbor“: kap. bojnog broda Branko Mastilović
  • Vlada RCG: Marko Matković
  • BD „Jugole Grakalić“: Stevo Kovačević, kao gost
  • Savez SFRJ: predsjednik Saveza, Josip Černi, kao gost

Predstavnici ostalih organizacija sportskih ribolovaca i ronilaca: „Delfin“ Budva, „Jastog“ Risan, „Pagar“ Tivat, „Zubatac“ Kotor i „Ribar“ Baošići nisu opravdali svoj izostanak, ali su do kraja godine svi primljeni u novosnovani savez.

0%
Broj klubova
$0
Broj stalnih dozvola (18 +)
$0
Broj stalnih dozvola (- 18)
0
Broj privremenih dozvola
Izbornik