Postala je tradicija da program “PRAZNIKA MIMOZE” počinju sportski ribolovci svojom tradicionalnom manifestacijom. Tako će i ove godine Savez za sportski ribolov na moru Crne Gore organizovati XIV KUP MIMOZE od 31.01-03.02.2013. Takmičenje će se održati 31.01. i 01. februara u akvatorijumu Topljanskog zaliva Bokokotorskog zaliva, a svi učesnici biće smješteni u hotelu “Vojvodina” u Igalu, koji pruža sve uslove za ugodan smještaj i boravak.

Na sjednici Organizacionog odbora, koja je pod rukovodstvom Mladena Rostovića, potoredsjednika Opštine Herceg Novi, održana 18.01.2013. u Herceg Novom, konstituisani su Organizacioni obor i Direkcija, usvojen izvještaj o dosadašnjim aktivnostima i prijavljenim učesnicima, kao i Finansijski plan.

Svoje učešće su prijavile 22 ekipe iz 3 zemlje:

– iz Slovenije – 4 ekipe: RD “ORADELA” I i II ekipa iz Pirana, ŠRD “AERO CELJE” i ŠRD “MORMORA”  iz Celja,

– iz Hrvatske –  5 ekipa:  ŠRD “ZENTA iz Splita- 2 ekipe, DŠR “KAMPORA” – Otok Rab – 1 ekipa, ŠPDR “PORAT” iz Podstrane- 2 ekipe

– iz Crne Gore – 12 ekipa:  KSR “IGALO”iz Igala, “JUGOLE GRAKALIĆ” iz Herceg Novog, “BOKEŠKA JEDRA”” iz           Djenovića,  “RIBAR” iz Baošića, “DINIGLA” iz Bijele, “AMA” – Kostanjica,  “ZUBATAC” – Kotor, “ DELFIN” iz Budve, “PAGAR” iz Tivta – 2 ekipe, “SIPA” iz Tivta,   Ženska reprezentacija Crne Gore i “JAMAJKA”- internacionalna mix ekipa.

Takmičenje će se održati u 3 discipline:

-u četvrtak, 31. januara– u disciplini “karolom (rukom) iz barke, od 13,3o – 17,3o h
– u petak, 01. februara –“štapom iz barke” od 08-12,oo h i
– ekološki ribolov –“uhvati,izmjeri i vrati ribu u more” 14,oo-17,oo h

Sve ekipe broje po 3 člana, svi takmičari imaju istu količinu mamaca (“njeske”), a plasman  se odredjuje na osnovu težinskih bodova, po pravilima FIPS-M. Dužina ulovljenih riba zavisi od vrste ribe, ali najmanja je 15 cm. Pobjednicima se dodjeljuju: medalje – za individualni plasman, pehari – za ekipni plasman. Dodijeliće se i specijalne nagrade:  Institut “Igalo” dodjeljuje najboljem stranom takmičaru 7-dnevni pansion za 2 osobe, a biće dodijeljene i prigodne nagrade: za najboljeg domaćeg takmičara, za najveći ulovljeni primjerak ribe, za najuspješniju damu, i druge.

Posljednjeg dana KUPA, u subotu 02.februara,  organizovaće se tradicionalno za sve učesnike zajednički izlet i prisustvo “Ribarskim svečanostima” u Baošiću, a uveče će se u Igalu, uz prigodan zabavni program, izvršiti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i priznanja.

Kao i svih prethodnih godina, izuzetnu podršku – i materijalnu, i organizacionu, i logističku – pružila je Opština Herceg Novi, kao i Herceg -fest. Konstituisani su zajednički organi – Organizacioni odbor, Direkcija Kupa, i druga radna tijela, koji su obavili uspješno sve pripreme da i ovaj KUP MIMOZE bude ne samo sportska manifestacija, već i dani druženja, zabave i prijateljstva.

Tehnički organizator i domaćin ove velike manifestacije je KSR “IGALO”, a Igalo postaje sve poznatiji i ribolovni centar: u Igalu su održani IV EVROPSKO PRVENSTVO RUKOM IZ BARKE ZA SENIORE 2010, !” SVJETSKI ŠAMPIONAT U RIBOLOVU ŠTAPOM IZ BRODA U-21 – 2’0’12, KUP MIMOZE 2011. i već 3 godine se organizuje medjunarodni “KUP ARBUNA”.

Izbornik