U Tivtu će se od 24. septembra do 01. oktobra u organizaciji Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore odžati

52. Svjetsko prvenstvo u ribolovu iz broda za senior i

16. Svjetsko prvenstvo u ribolovu iz broda za junior U21,

na kojem će učestvovati 16 reprezentacija sa 96. takmičara . Svečano otvaranje planirano je za 25.09. u 17 00 časova u Atrijumu Buća, dok su takmičarski dani 26. 09. ( zvanični trening), 27. 28. i 29. O9. od 8 00 do 14 30 u akvatorijumu Tivatskog i Risanskog zaliva. Svi učesnici šampionata smješteni su u nedavno renoviranom hotelu Palma.

Ukupan broj učesnika je manji od očekivanog, jer su seniorske reprezentacije Njemačke i Holandije naknadno otkazale učešće zbog bolesti nekih članova ekipe, a kod junior je to isto uradila Slovenija, jer nije uspjela da sastavi reprezentaciju od takmičara starosti 17 do 21 godine. Pozivi su uz značajne benificije bili između ostalih upućeni i Južnoj Africi, Grčkoj, Švajcarskoj i Velsu koje su do prije tri godine povremeno učestvovale na svjetskim šampionatima, na kojima nijesu ostvarile zapaženi rezultat, što je vjerovatno glavni razlog njihovog ne odazivanja.

I pored ovoga konkurencija je izuzetno jaka, jer učestvuju sve reprezentacije koje su na poslednijh deset svjetskih šampionata osvajale medalje izuzev junior Slovenije. Prema sastavu ekipa i dosadašnjim rezultatima očekuje se da se kod seniora za šampionsku titulu bore višestruki svjetski prvaci Italija i Hrvatska, a za brončano odličje Francuska, Slovenija i Crna Gora, mada je moguće i neko iznenađenje, jer ovog puta pravih autsajdera i nema.

Kod junior izraziti favorit je reprezentacija Hrvatske, dok Crne Gora, poslije tri četvrta mjesta na svjetskim prvenstvima, ovog puta ima velike šanse da osvoji medalju.

Da svi žele dobar plasma najbolje se vidi iz činjenice, da i pored velik troškova, sve reprezentacije dolaze četiri do pet dana ranije da bi trenirale na terenima predviđenim za zvanično takmičenje.

Prema riječima predsjednika Saveza, g-din. Mladena Rostovića, pripreme teku po planu. Angažovani su kvalitetni brodovi, određeni renomirani glavni sudci i iz SRK “Pagar” trinaest pomoćnik sudija (za svaki brod po jedan). Obezbjeđena su sva neophodna tehnička sredstva kako bi šampionati mogli da se održe po strogim pravilima Međunarodne federacije za sportski ribolov na moru,a od firme “Montefish” iz Tivat kvalitetni mamci. Organizaciju ove sportske manifestacije finansijski su značajno pomogli glavni pokrovitelj Opština Tivat, kao i Uprava za mlade i sport, Ministrstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Brend new Tivat i Turistička organizacija Tivat, a logistički Porto Montenegro, “Una” Tivat, te posebno Sportsko ribarski klub “Pagar”.

Izbornik