JUNIORI CRNE GORE I MILOSAVLJEVIĆ TREĆI, SENIORI OSMI

SAVEZU POHVALE ZA ORGANIZACIJU

U petak 30.09.2016. godine, nakon tri takmičarska dana, proglašenjem rezultata i dodjelom priznanja najboljima završaveni su 16. Svjetski šampionat u ribolovu iz broda za junior (U21) i 52. Svjetski šampionat u ribolovu iz broda za senior na kojima je učestvovalo 96. takmičara iz 12 zemalja.

Naši juniori (U21) osvajanjem bronzane medalje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji ostvarili su najbolji rezultat naših reprezentacija na svjetskim prvenstvima. Titula svjetskog ekipnog prvaka kod junior pripala je ekipi Hrvatske sa 3 plasmanska boda, druga je bila Italija sa 7, a treća Crna Gora sa 8 bodova. Naša reprezentacija nastupala je u sastavu Aleksandar Milosavljević, Miloš Dašić ( “Igalo”), Dragan Vasiljević i Krsto Dragojlović ( “Ribar”), Miloš Ivanović ( “J. Grakalić”) i Bojan Zurovac ( “Dinigla”) – selector Slobodan Svilanović. Uz malo više sportske sreće juniori su mogli biti drugi, jer im je za to nedostajalo samo 10 grama ulova trećeg dana.
Pojedinačno svjetski prvak za 2016. godinu postao je Luka Grendiček iz Hrvatska sa plasmanskih 8 bodova, srebrna medalja pripala je Lorenzo Arnoneu iz Italije sa 10, a bronzana našem reprezentativcu Aleksandru Milosavljeviću sa 13 plasmanskih bodova.

Za razliku od junior naši seniori nakon izvrsnog trećeg mjesta prvog dana ekipno i prvog mjesta Sijerković Dejana pojedinačno, psihološki nijesu izdržali nametnutu im ulogu jednog od favorita za medalje, te su na kraju bili osmi sa 20 plasmanskih bodova, što je samo jedan bod više od petoplasirane Španije. Reprezentacija je nastupala u sastavu Dejan Beljkaš i Ivan Dejanović ( “Delfin”), Sijerković Dejan ( “Ribar”), Marko Radosavljević (“Igalo”), Ljubinko Vrbnjak (“Meljine”) i Radovan Popović (“Sipa”). Svjetski prvak za 2016. godinu postala je reprezentacija Italije sa 5 plasmanskih bodova, drugo mjesto osvojila je Hrvatska sa 7, a treće Slovenija sa 10 bodova. Pojedinačno prvi je bio Antonio Giacomini iz Italije sa 6 bodova, drugi Joao Pardal iz Portugala sa 23, a treći Luca Basani iz Italije sa 31. plasmanskim bodom. Najbolji naš takmičar bio je Sijerković Dejan koji je u konkurenciji 69 takmičara iz dvanaest zemalja zauzeo 11 mjesto sa 54 boda.

Prema izjavama stranih učesnika i delegate Međunarodne federacije za sportski ribolov na moru (FIPS-M) ovo je bio jedan od najbolje organizovanih svjetskih šampionata. Delegati FIPS-M, g-din. De Rante i g-din. Gilbert su istakli da su brodovi za ribolov bili adekvatni, kao i da su stjuarti i pomoćne sudije krajnje profesionalno obavili svoj posao. Posebno su naglasili da je u program navedena satnica po prvi put na svjetskim šampionatima u potpunosti ispoštovana.

 

Izbornik